Imprescindibles

Tradicions nadalenques Catalunya – Desembre 2019

Un any més arriben les Festes de Nadal, moment per gaudir de la companyia de familiars i d’amics.

A continuació, una mostra de les tradicions més habituals de Catalunya, durant aquesta època de l’any:

-Fer el pessebre: consisteix a fer la representació del naixement del nen Jesús, es construeix a partir de molsa, troncs, suro, amb figures de fang de personatges de la vida rural. Un dels elements indispensables que no fot faltar és la figura del caganer, un pastor ajupit amb posició de defecar que torna a la terra el que d’ella prové i contribueix a fertilitzar el camp per millorar la collita de l’any següent.

-Anar a veure els pastorets: Es tracta d’una representació teatral tradicional que data del segle XVI. L’acció d’aquest tipus d’obres se solen fer en tres actes: una petita història sobre Josep i Maria, la lluita entre el bé (els àngels) i el mal (els dimonis) i un retrat costumista protagonitzat pels pastorets, normalment en to d’humor.

-Fer cagar el tió: És una  tradició que se celebra el dia 24 de desembre i consisteix que els petits de la casa colpegin un tronc (el tió) mentre es canta la tradicional cançó del cagatió. Aquest “caga” els regals que normalment solen ser dolços i llaminadures o petits obsequis. La tradició senyala que el tió arriba a les cases pels volts del 8 de desembre i se l’ha de tapar amb una manta perquè no passi fred i alimentar-lo fins al dia 24 de desembre. Llavors, es canta la cançó típica del tió i els nens colpegen al tió perquè els hi doni el seu regal.

-Anar a esperar la cavalcada de Reis:  La nit del 5 de gener és un altre de les dates més esperades pels nens. Presenciar la tradicional cavalcada, aprofitar per entregar la carta els Reis, carregar les bosses de caramels, sopar i anar-se’n a dormir aviat amb els nervis a flor de pell, per l’endemà obrir els regals  són  alguns dels al·licients que no poden faltar en aquesta nit màgica.